piątek, 2 września 2016

Domowe burgery z indyka


Domowe burgery są o wiele zdrowsze niż te w lokalnych restauracjach typu ''fast food'', z racji tego, że wiemy z czego są zrobione i wiemy co siedzi w środku. Taki burger na pewno nie wyrządzi krzywdy naszemu zdrowiu i naszej figurze. 


SKŁADNIKI: (na 4 porcje)


- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- olej kokosowy (do smażenia)
- 2 łyżki ostrej musztardy 

DODATKOWO:


- 4 bułki żytnie
- sałata
- 1 cebula czerwona
- 1 pomidor
- kiełki lucerny
- ser pleśniowy
- dżem z borówki lub żurawina do mięs

PRZYGOTOWANIE:


Mięso mielone przełożyć do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę w kosteczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, musztardę oraz jajko i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na ok 2 h. Uformować cienki kotlety (mi wyszło 5) i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Bułki przekroić na pół i podprażyć na suchej patelni, by stały się chrupkie. Układać na bułce sałatę,cebulę,mięso, plasterek pomidora, kiełki, ser pleśniowy oraz dżem i zajadać <3 

Smacznego :) 




4 komentarze: