Połączenie szpinaku i fety jest jednym z moich ulubionych. Do tego zrobione są z mąki pełnoziarnistej co sprawia, że są dietetycznie, ale również bardzo smaczne i dostarczają nam cennych składników odżywczych. Jest to idealny pomysł na szybki i pyszny obiad. Do farszu oczywiście można dodać jeszcze kurczaka czy łososia. Ja dodaję troszkę oliwy co ciasta, dzięki czemu można je smażyć bez praktycznie bez tłuszczu.
Składniki:
NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
NA FARSZ:
- 500 g szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- pół opakowania sera feta
- sól, pieprz (do smaku)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać tak, by powstała gładka, jednolita masa. Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste dodać odrobinę mleka.
Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cieniutkie naleśniki.
Przygotować farsz. Szpinak rozmrozić na patelni i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. W momencie gdy woda odparuje dodać pokrojony w kosteczkę ser feta, jogurt naturalny i wymieszać. Zawijać naleśniki z farszem.
Smacznego.
Pozdrawiam.Patrycja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz