Składniki:
- 4 duże gruszki
- sok z połówki cytryny
- pół opakowania sera feta
- 200 g sera blue
- 80 g pistacji
- 2 garście żurawiny
Przygotowanie:
Gruszki obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki.Usunąć nasiona i za pomocą łyżki zrobić delikatne wgłębienie. Skropić gruszki sokiem z cytryny ,następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20-25 w temp 180 stopni Celsjusza.
Przygotować nadzienie: Pokroić w drobną kosteczkę ser feta i blue. Żurawinę i połowę posiekanych pistacji wymieszać z serami. Gdy gruszki się lekko ochłodzą do wgłębienia nałożyć przygotowany farsz i posypać resztą pistacji.
Smacznego.
Pozdrawiam. Patrycja :)
Grusza słodka, ser feta słony o dość specyficznym smaku - intrygujące połączenie.
OdpowiedzUsuńLubię fetę w postaci pieczonej bo traci swój śliny smak, więc piekę razem z gruszkami. Dodatek to orzechy piniowe i włoskie. Polecam spróbować 👌🏼
OdpowiedzUsuńLubię fetę w postaci pieczonej bo traci swój słony smak, więc piekę razem z gruszkami. Dodatek to orzechy piniowe i włoskie. Polecam spróbować 👌🏼
OdpowiedzUsuń