środa, 23 września 2015

Pizza z kalafiora z rukolą i szynką szwarcwaldzką


Nigdy nie sądziłam, że pizza z kalafiora może tak dobrze smakować. Jest przepyszna, a dodatkowo zdrowa i ma o wiele mniej kalorii niż tradycyjna pizza. Kalafior zawiera mnóstwo zdrowotnych substancji odżywczych min. magnez, potas, żelazo, miedź, a także mnóstwo błonnika, który jest bardzo ważny w naszej codziennej diecie. Można się nią zajadać bez wyrzutów sumienia i bez obaw, że pójdzie w biodra. 

Przyszedł czas na relaks i trochę odpoczynku od codziennego, zabieganego trybu życia. Już jutro wylatuję do Chorwacji. Jestem bardzo podekscytowana i mega szczęśliwa. Wracam za tydzień. Lecę się pakować. Do zobaczenia. 
Buziaki.

Składniki:

- 1 kalafior
- 400 g tartej mozzarelli
- 2 jajka
- 4 łyżki płatków owsianych
- sól, pieprz
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- garść rukoli
- suszona bazylia, oregano
- sos pomidorowy 

Przygotowanie:

Kalafior umyć i pokroić na różyczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec ok 10 minut w 200 stopniach Celsjusza. Przełożyć różyczki kalafiora do miski bądź garnka i zmiksować blenderem tak długo, aż uzyskamy konsystencję gładkiego kremu. Następnie dodać roztrzepane jajka, płatki, sól, pieprz, zioła i połowę mozzarelli. Wszystko dokładnie wymieszać i ułożyć na blaszce formując kształt pizzy ( u mnie wyszły dwa takie placki). Piec około 15 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż placki zaczną lekko brązowieć. Następnie rozsmarować na plackach sos pomidorowy, posypać pozostałą mozzarellą, ułożyć plasterki szynki i wierzch posypać rukolą. Wszystko zapiekać jeszcze chwilę w piecu dopóki ser się rozpuści. Pokroić na kawałki.
Smacznego.
Pozdrawiam. Patrycja.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz