poniedziałek, 14 września 2015

Waniliowy pudding z nasionami chia



Nasiona chia? Co to takiego? To malutkie czarne nasiona rośliny zwanej szałwią hiszpańską. Nasiona te stają się coraz bardziej znane i używane w Polsce. Należą do najzdrowszej żywności na świecie. Są ogromną skarbnicą składników odżywczych.

Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, witaminę B1, B3, E, magnez, żelazo ,cynk, a także sporą ilość błonnika poprawiającego metabolizm. Zawierają dużo kwasów omega-3, a co za tym idzie zmniejszają stężenie złego cholesterolu.
Bogate są również w wapń i polecane są osobom, które nie jedzą nabiału.
Naprawdę warto włączyć je do swojej diety. Zastosowanie ich w kuchni jest ogromne.
Można go używać do sałatek, jogurtów, koktajli, owsianki, a ja dziś zrobiłam z nich pudding.
Można go podawać na różne sposoby. U mnie z wanilią i borówkami.
Zapraszam.


Składniki:

- 1 szklanka mleka sojowego
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki nasion chia
- ulubione owoce i bakalie (do dekoracji)

Przygotowanie:

Mleko, ekstrakt z wanilii, miód oraz nasiona chia przełożyć do słoiczka. Zakręcić i dokładnie wymieszać. Przełóż do szklanek i zostaw w lodówce na ok 5 h, a najlepiej na całą noc. Podawaj z ulubionymi owocami i bakaliami. Smacznego.
Pozdrawiam.Patrycja. :)



1 komentarz: